• Wpisów: 60
  • Średnio co: 9 dni
  • Ostatni wpis: 324 dni temu, 19:53
  • Licznik odwiedzin: 13 470 / 570 dni
 
daybydarienn
 
Sobota^^
U mnie klasycznie dzisiaj przygotowuje się ciasto na niedzielę lub - w moim przypadku deser:)

Mam dla Was coś bardzo prostego , czym zainponujecie każdemu:)
Deser zostanie zjedzony ze smakiem^^
Poza tym - robi się go bardzo szybko i prosto:)


Panna-Cotta-6.jpg


Panna Cotta ^^
Tradycyjny włoki deser:)

Od zawsze chciałam zrobić w domu ten deser , ale nigdy nie wiedziałam jak:D Aż w końcu spróbowałam go w szkole:D
I zasmakował mi tak bardzo, że stwierdziłam, że muszę go zrobić w domu:D


pizap.com14753109667011.jpg


Składniki:
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
250 ml mleka
80 g cukru

Sposób wykonania:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Następnie doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. odstawić z ognia w momencie gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować.
Dodać rum i wino oraz namoczoną żelatynę, mieszać przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
Wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.


* Ja zamiast laski wanilii daję po prostu cukier waniliowy:) Efekt ten sami**


pizap.com14753109977411.jpg


My polewę robiłyśmy z zamrożonych truskawek, dawniej z borówek, a ostatnio u kuzynki z roztopionej Milki:)


Robiłam Pannę Cottę już kilka razy^^ I za każdym wszystkie szklaneczki były opróżniane:D
Wszystkim bardzo smakowała :)

Polecam kochani ^^

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego